Leírás

Ezt a festményem Vasarely Zebrái ihlették. Nagyon szeretem az erős kontrasztokat és az egyszerű ábrázolást (is). Abban viszont különbözik Vasarely zebráitól, hogy vannak a festményemen hiperrealista elemek is.

Victor Vasarely (született Vásárhelyi Győző 1906-1997) magyar–francia festő, szobrász az op-art jelentős képviselője. Őt tekinthetjük az optikai festészet, legjelentősebb képviselőjének, mind életműve, mind számos elméleti munkája révén, amelyekben egyebek között a mozgást úgy jellemzi, mint „azt az erőszakot, amellyel a szerkezetek szemünk recehártyáján közvetlen ingert okoznak”.
„Vasarely megalkotta karrierje egyik legfontosabb darabját, amikor elkészítette a Zebra-t. A mű első verzióját 30 évvel az Op-art koncepció kidolgozása előtt készítette; mégis a mozgalom részét képezi.
A Zebrát alak, kontrasztok és optikai illúziók tanulmányozásaként lehet felfogni. Úgy tűnik, hogy Vasarely kiválasztotta a megfelelő állatot az Op-art mozgalom egyik első darabjának megjelenítéséhez.
1937-től a Zebra-ban az állatok fehér háttér előtt pózolnak, és a kontraszt nyilvánvaló. Annak ellenére, hogy a háttér színe különbözik, ugyanaz a hatás tapasztalható az 1965-től származó Zebra esetében. Ezenkívül a zebrák görbe vonalú csíkjai a mozgás illúzióját hozzák létre, és az emberi szem tudatosságával játszanak.”

 

»
Select your currency