Szignózott nyomatok

„A giclée nyomtatás a művészi nyomtatás új, korszerű módja, mely megfelel a művészek, a gyűjtők és a múzeumok legmagasabb elvárásainak.
Emiatt a giclée művészi nyomtatás már egyenértékű a sokkal ismertebb hagyományos nyomtatási technikákkal – a rézkarccal, a szitanyomással és a litográfiával (pl. Rembrandt is a rézkarc technika segítségével sokszorosított kiadásokat készített a rajzaiból).

A Világ több múzeumában és galériájában giclée reprodukciós nyomatokat állítanak ki az eredeti művek helyett. Ez is igazolja, hogy a giclée már elfogadott a nemzetközi műtárgypiacon.

A giclée művészi nyomatok a ma elérhető legjobb minőségű nyomtatott termékek, egyben a legkorszerűbb technikával készülnek. A giclée azonban nemcsak technika, hanem egy művészeti kiadási mód is: a művész egyedi, vagy kötött példányszámú sorozatban nyomtatott műtárgyat készíthet számítógépes grafikai alkotásáról, digitális fotográfiájáról, vagy egy létező művének digitalizált reprodukciójáról.
A giclée print készítésének folyamata alkotói együttműködés a művész és a nyomtató mester között, amelyben a művész ellenőrzi a folyamat minden részletét.

A giclée nyomat kifejezés (francia szó eredeti jelentése fröcsköl) mára a legmodernebb tintasugaras nyomtatási technika szinonimájává vált.

Az az álom, hogy munkáinkról annyira jó minőségű másolatok készülhessenek, hogy azokat alig lehessen megkülönböztetni az eredetitől, mára valósággá vált.

A vásárlók szeretik a korlátozott számú képeket, mert azokat az aláíráson túl a sorzámozás is hitelesíti. Emiatt még egy ismeretlen alkotó képéért is hajlandóak többet fizetni amikor látják, hogy az adott kép egy napon már nem lesz megvásárolható..

A képeit saját kiadásban áruba bocsátó művész nyilván nagyobb érdeklődői csoportnak kínálhatja képeit, ha van alternatívája a képeit alacsonyabb áron is adni. Így nem kényszerül arra, hogy lejjebb vigye az eredeti mű árát, sőt nem is értékteleníti azt! Egy sorozat kiadás példányai egyre ismertebbé teszik a képet, így az eredeti értéke is egyre növekszik. A méret, az alapanyag és a zárt sorozat példányszámának ügyes kombinálásával egyazon képről más és más pénztárcákhoz idomuló kiadásokat is indíthat.
Alkotóink képeiből többféle terméket is készíthetünk kezdve a képeslaptól a feszített vászonképig – de ott van még az eredeti mű is – így változatos eladási pontokon kínálhatják a műtárgyakat, vagy ajándéktárgyakat.

Mint minden festett, rajzolt és nyomtatott műtárgynak így a giclée művészi nyomatnak is legfontosabb hitelesítő eleme az alkotó saját kezű aláírása. Sorozat esetén fontos elem a példányok sorszámozása is.

A nyomtatott műtárgy készülhet egy darab egyedi példányban, zárt-, vagy nyílt sorozatban. Egyazon műtárgynak kell tekinteni egy nyomtatott mű zárt sorozatának példányait, ha a következő szempontokban a példányok egymással megegyeznek:
• Az alkotó neve
• A mű címe
• A mű mérete
• Az alapanyag, amire a nyomat készült
• A példányok összes darabszáma (hasznos az EA jelű alkotói példányok számának feltüntetése)
A nyomtatott példányokon a legfontosabb elem az alkotó aláírása, vagy az helyett alkalmazott pecsétnyomat, szárazbélyegző lenyomat – esetleg az előbbiek kombinációja.

A tanúsítvány a művészi nyomat hitelesitő levele. A zárt sorozatok és egyedi példányok adatait, valamint az alkotó és a kiadó nyilatkozatát tartalmazza arról, hogy a meghatározott példányszámnál több az adott műből nem készül. Szerepel rajta a mű kiadásának kelte, ami lehet a próbanyomat elfogadásának, vagy az első példány elkészültének dátuma.

A nálunk készült nyomatok egyedi és zárt sorozatainak példányairól nyilvántartást vezetünk. Ahhoz, hogy az általunk kiállított tanúsítvány hiteles legyen, figyelemmel kell kísérnünk minden giclée kiadás példányait, a folytonos sorszámozást. A műtárgyak publikálásának adminisztrációit Pigmenta Kiadó néven vezetjük. Minden nyomat azonosító hologramos címkét kap, melyen a Pigmenta Kiadó logóján kívül a nyilvántartási száma található. A címke másodpéldányát a tanúsítványra ragasztjuk, így ezzel a páros címkével biztosítjuk a nyomat és a hozzá tartozó tanúsítvány kapcsolatát.
A Pigmenta Kiadó tanúsítványa speciális, bankjegyeknél alkalmazott másolás elleni védelmet jelentő grafikával készül. Magyar és angol nyelven tartalmazza az információkat, az aláírásokon túl a hologramos azonosító címke és a bélyegzőnk lenyomata is megtalálható rajta.”- Pigmenta Kiadó