Rólam

A nevem Schmidt Ruth ( szül. név Ilonka Ruth ), 1982-ben születtem az Erdélyi Csíkszeredában, szakmámat tekintve könyvelő vagyok.

A számok színtelen világa nem  okozott örömet így mindig valami új kihívást kerestem. Többnyire Budapesten vagy Székelyföldön éltem de Londonban is dolgoztam. Sok mindent kipróbáltam: voltam könyvelő, eladó, péklány, üzletkötő, cégvezető, ugyanabban az időben 3 ügyvédnek az asszisztense…,de egyik sem elégítette ki a vágyaimat, a kreativitásomat. 

Végül egy festészetet tanító ismerős bíztatására, szabadidőmben elkezdtem festeni akrillal, vászonra, autodidakta módon. Voltak akik fantáziát láttak bennem és önálló kiállítást tettek lehetővé számomra, valamint Erdélyben több nagyszabású expon is lehetőséget kaptam kiállítani (Kézdivásárhely, Marosvásárhely, Székelyudvarhely).

Mivel éreztem, hogy az elképzeléseimhez túlságosan kevés a tudásom különböző rajz szakkörökre és festészeti tanfolyamokra kezdtem járni. Az igazán nagy változást viszont az hozta számomra , mikor 2017-ben találtam egy csodálatos mestert, Gasztonyi Kálmánt, aki a klasszikus olajfestészet rejtelmeire tanít azóta is .

Az elmúlt éveket arra szántam, hogy tanuljak és fejlődjek. Ezért készült olyan sok tanulmányi festményem. Sok féle stílust kipróbáltam. Nagyon szeretem Rembrandt van Rijn festészetét, Piet Mondriant, Salvador Dalit, Albert Bierstadtot, Markó Károlyt, Victor Vasarelyt…. Ezekből a nevekből is látszik, hogy más és más stílusokkal ismerkedtem mert nagyon szeretem a „változatosságot”, előszeretettel használom a festőkést is. Nyitott voltam és vagyok új irányzatok megismerésére, kipróbálására állandóan feszegetem a határaim, bővítem a tudásom, látásmódom. Szeretek kísérletezni, sokféle technikát kipróbálni. Leginkább feszített vászonra festék, farostra, falra.

Sok mindent kipróbáltam és végül úgy érzem, hogy megtaláltam az elkövetkező éveim célját ami felé húz a szívem: minél inkább megismerkedni a szimbolizmussal és szürrealizmussal a festészetben és ilyen jellegű festményeket festeni, ami „kimondja a kimondhatatlant”.

Én is azt szeretném, amit a szimbolista festők, hogy festményeimmel ne csak a látható világot másoljam le, hanem gondolatokat, érzéseket közvetítsek. Szeretném megfesteni a tapasztalható világ mögötti valóságot, láttatni akarom a láthatatlan dolgokat mint pl. gyermeki hit, ragaszkodás, ember-ember között lévő érzések, Isten-ember közötti kapcsolat, elmúlás, reménység, szeretet, fájdalom, humor.  Ezeket a festményeket saját élményekből, eseményekből, benyomásokból merítem.

„Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi vászonra.” – Henry Ward Beecher

Események:

2013 – Marosvásárhely – Nagy tavaszi Expo

2013 – Kézdivásárhely – Nagy tavaszi Expo

2013 – Székelyudvarhely – Önálló kiállítás

2017 – Budapest – “Fejlődés” önálló kiállítás

2017 – 2018 – Budapest – Közel 10 hónapos kiállítás a Duna plázában

2017 – Budapest – A Karc FM 105,9 rádióban, a “Páholy”-ban Marosi Antal vendége voltam ahol a “Fejlődés” című kiállításom volt a fő téma.

2017 – Budapest – A Richter Flórián Cirkusz felkért, hogy az árverésükre ( egy malajziai elefánt rezervátum megsegítésére) fessem le az elefántjukat

2019 – Budapest – A Zsilip Art Center festménypályázat (professzionális kategória) II. hely

2019 – Budapest – A Zsilip Art Center festménypályázat, közönség szavazat (professzionális kategória) I. hely

2020 – Budapest – Első saját kis műterem és galéria létrehozása Budapesten a 6 kerületben. (2020 március)

2020 – USA ( Arizóna, Scottsdale) – Camelback Gáléria – “Csodálatos állatok” című csoportos kiállítás. (2020 április)

2020 – Kanada ( Totontó) – Tall Sequoia Galéria- ” A világ művészei”- című csoportos kiállítás . ( 2020 május)

2020 – USA (Newfields, New Hampsire) – Creativ Guts Zine- tavaszi kiadványába bekerült a „Vadlovak” című festményem. (2020 május)

2020- Budapest (Magyarország) -Zsilip art Center- “Mester és Tanítványai”-online kiállítás. ( 2020 december)

2021- New York- People and Paintings Galéria- “Istenképünk és transzcedens világunk”- című csoportos kiállítás. ( 2021 február)

2021- New York- People and Paintings Galéria- “Sebezhető”- című csoportos kiállítás- közönség díj ( 2021 március)

2021- Budapest- Titok Galéria- “Más szemmel” – című önálló kiállítás (2021 október-november)

2021- Budapest- A Karc FM 105,9 rádióban, a “Páholy”-ban Marosi Antal vendége voltam ahol a “Más szemmel” kiállításomról beszélgettünk.