Rólam

A nevem Schmidt Ruth (szül. Ilonka Ruth), 1982-ben születtem Erdélyben, szakmámat tekintve könyvelő vagyok.

A számok színtelen világa nem okozott örömet így mindig valami új kihívást kerestem. Többnyire Budapesten vagy Székelyföldön éltem de Londonban is dolgoztam. Sok mindent kipróbáltam: voltam könyvelő, eladó, péklány, üzletkötő, cégvezető, ugyanabban az időben 3 ügyvédnek az asszisztense…,de egyik sem elégítette ki a vágyaimat, a kreativitásomat. 

Végül egy festészetet tanító ismerős bíztatására, szabadidőmben elkezdtem festeni akrillal, vászonra, autodidakta módon. Voltak akik fantáziát láttak bennem és önálló kiállítást tettek lehetővé számomra, valamint Erdélyben több nagyszabású expon is lehetőséget kaptam kiállítani (Kézdivásárhely, Marosvásárhely, Székelyudvarhely).

Mivel éreztem, hogy az elképzeléseimhez túlságosan kevés a tudásom különböző rajz szakkörökre és festészeti tanfolyamokra kezdtem járni. Az igazán nagy változást viszont az hozta számomra, mikor 2017-ben találtam egy csodálatos mestert, Gasztonyi Kálmánt, aki a klasszikus olajfestészet rejtelmeire tanít azóta is.

Az elmúlt éveket arra szántam, hogy tanuljak és fejlődjek. Ezért készült olyan sok tanulmányi festményem. Nagyon szeretem Rembrandt van Rijn festészetét, Piet Mondriant, Salvador Dalit, Albert Bierstadtot, Markó Károlyt, Victor Vasarelyt…. Ezekből a nevekből is látszik, hogy nyitott vagyok új irányzatok megismerésére, szeretek kísérletezni, sokféle stílust és technikát kipróbálni. Ezek eklektikus képeimben láthatóak főleg, ahol különféle korok, stílusok, irányzatok jegyeit vegyesen alkalmazom.

Ha festészetemet kategorizálni kellene, két fő részre lehetne osztani:

 Az első szálat szimbolista festményeim alkotják, amik már átcsapnak olykor a szürrealizmusba és amik „kimondják a kimondhatatlant”.

Azt szeretném, amit a szimbolista festők, hogy festményeimmel ne csak a látható világot másoljam le, hanem gondolatokat, érzéseket közvetítsek. Szeretem megfesteni a tapasztalható világ mögötti valóságot, láttatni akarom a láthatatlan dolgokat mint pl. gyermeki hit, ragaszkodás, ember-ember között lévő érzések, Isten-ember közötti kapcsolat, elmúlás, reménység, szeretet, szerelem, fájdalom, humor…

Ezeket a festményeket saját élményekből, eseményekből, benyomásokból merítem.

„Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi vászonra.” – Henry Ward Beecher

Mesterem, Gasztonyi Kálmán így ír ezekről a festményekről:

„Schmidt Ruth festészete úgy táplálkozik az elmúlt századok mestereinek tudásából, hogy azok festéstechnikáját alkalmazva, a XXI. századi embert szólítja meg. A legnagyobb szakmai alázattal, fantasztikus precizitással megfestett képei olyan egyedi esztétikai vizuális élményt nyújtanak, amelyek összetéveszthetetlenül csak rá jellemzőek. Képei narratívak, mesélnek- tehát a csupasz esztétikai élményt- emberi történetekkel, érzésekkel töltik meg. Ruth alaptermészete a jókedv, a pozitív világlátás, a humor. A kortárs festészetben sajnos egyre kevésbé jut hely a humornak, pedig életünk egyik legnagyobb adománya, -már ha van valakinek. Ruthnak szerencsére bőkezűen juttatott a Teremtő. Képein az isteni erő megjelenítése is gyakran szerepet kap, hiszen számára nagyon fontos keresztényi hite. Festészetére talán a szimbolizmus jellemző a legjobban, de esetenként a szürrealizmus is megjelenik. A kezdeti tanulmányképek után kibontakozó művészetében gyakorlatilag nem találunk „sima” csendéleteket, tájképeket, vagy klasszikusan megfogalmazott figuralitást. Mindig ott van egy kis ruthi csavar, amely átlényegíti, megtölti, tehát művészivé teszi egy realistának vélt képet.

Ruth tehetsége, szorgalma, céltudatossága még sok-sok kiváló festményt tartogat számunka.”

Festészetemnek második szálát pop art és Mondrian ihletésű geometrikus figurális képeim alkotják. Ezek stílusukban teljesen más világhoz tartoznak, de ettől a 2 stílustól érzem teljesnek pillanatnyilag a „világomat”.

Események:

2013 – Erdély (Marosvásárhely) – Expo

2013 – Erdély (Kézdivásárhely) – Expo

2013 – Erdély (Székelyudvarhely) –  önálló kiállítás

2017 – Magyarország (Budapest) – „Fejlődés”( önálló kiállítás)

2017 – 2018 – Budapest ( közel 10 hónapos önálló kiállítás a Duna plázában)

2017 –  Magyarország (Budapest) – A Karc Fm 105,9 rádióban a „Páholy”-ban Marosi Antal vendége voltam, ahol a „Fejlődés” című kiállításom volt a fő téma.

2017 – Magyarország (Budapest) – A Richter Flórián Cirkusz felkért, hogy az árverésükre ( egy malajziai elefánt rezervátum megsegítésére) fessem le az elefántjukat

2019 – Magyarország (Budapest) – A Zsilip Art Center festménypályázat (professzionális kategória) II. hely

2019 – Magyarország (Budapest)  – A Zsilip Art Center festménypályázat, közönség szavazat (professzionális kategória) I. hely

2020 – Első saját kis műterem és galéria létrehozása Budapesten a 6 kerületben.

2020 – USA (Arizóna, Scottsdale)- Camelback Galéria- „Csodálatos állatok” – csoportos kiállítás (2020 április)

2020 – Kanada (Torontó)- Tall Sequoia Galéria- „A világ művészei”- csoportos kiállítás (2020 május)

2020 – USA (Newfields, New Hampsire) -Creativ Guts Zine- tavaszi kiadványába bekerült a „Vadlovak” című festményem (2020 május)

2020 – Magyarország (Budapest)  – Zsilip Art Center, „Mester és tanítványai”-online kiállítás csoportos(2020 december)

2021 – USA (New York) – People and Paintings Galéria- „Istenképünk és transzcedens világunk”- csoportos kiállítás

2021 – USA (New York) – People and Paintings Galéria- „Sebezhető”- csoportos kiállítás, Közönség díj

2021 – Magyarország (Budapest) – Titok Galéria- „Más szemmel”- önálló kiállítás (október)

2021 – Magyarország (Budapest) – A Karc Fm 105,9 Rádióban, a „Páholy”-ban Marosi Antal vendége voltam, ahol más szemmel kiállításomról beszélgettünk

2022 – Newark (Anglia)- Thoresby Galéria- „Egyetemes emberi értékek”- csoportos kiállítás (február)